فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 78 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد جوادی پور*، سمیه رحیمی، مریم بنی عامریان، هستی فرخ پور صفحات 1-18

    طراحی برنامه های درسی یکی از چالش های مهم اساتید دانشگاه ها است، چرا که چیدمان عناصر برنامه درسی به گونه ای که منجر به یادگیری شود کار دشواری است. به همین دلیل وجود الگوهای برنامه درسی می توانند اساتید و برنامه ریزان درسی دانشگاهی را در طراحی و تدوین برنامه های درسی به نوعی همراهی و در تصمیم گیری یاری نمایند. الگو در تدوین برنامه های درسی دانشگاهی به مثابه نقشه دقیق برای رسیدن به هدف تعبیر می شود. به همین منظور، پژوهش حاضر، با هدف بررسی الگوهای برنامه درسی آموزش عالی در ایران انجام شده است. پژوهش فوق با مرور نظام مند ادبیات و تکنیک تحلیل محتوای کیفی (تحلیل مضمون) در میان منابع و اسناد گردآوری شده از پایگاه های علمی معتبر، در نهایت تعداد 11 مقاله را بررسی کرده است. نتایج پژوهش نشان می دهد تمرکز پژوهشگران در ارائه الگوها بیشتر روی عناصر چهارگانه تایلر و با تعداد کمتر روی عناصر نه گانه و ده گانه برنامه درسی بوده است و ابعاد کلان برنامه درسی در آموزش عالی مورد غفلت قرارگرفته است. طراحی الگوهای پیشنهادی (ارائه چارچوب) جزو فعالیت های مهم برنامه ریزان و تصمیم گیرندگان برنامه درسی است و آموزش های دانشگاهی نیز ناگزیر به طراحی و اجرای الگوهای پیشنهادی (چارچوب های تعیین شده) برنامه درسی هستند. اما محور مورد توجه که باید پژوهشگران به آن دقت بیشتری داشته باشند وسعت توجه به ابعاد کلان تر برنامه درسی و نه عناصر و محتوای برنامه درسی است.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، الگو، ایران، برنامه درسی
  • حسن حذرخانی*، فاطمه زهرا احمدی، مینو آیت اللهی صفحات 19-32

    دانش آموزان برای بهره مندی از فرصت های موجود در دنیای دیجیتال و به حداقل رساندن تهدیدهای آن، باید به شایستگی تازه ای به نام شایستگی دیجیتال مجهز شوند. چیستی مفهوم شایستگی دیجیتال در میان صاحب نظران مورد مناقشه است و استفاده از مفاهیم نادرست در حوزه تعلیم و تربیت سبب می شود کاربست آن با اشکال روبرو شود. از این رو، این پژوهش با هدف شناسایی ابعاد و خرده ابعاد مفهوم شایستگی دیجیتال در دانش آموزان انجام شده است. پژوهش با رویکرد کیفی و به روش مطالعه چند موردی صورت گرفت. شش چارچوب شناخته شده جهانی در زمینه شایستگی هایی که دانش آموزان در حوزه فناوری باید از آن برخوردار باشند انتخاب و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد دانش آموز برخوردار از شایستگی دیجیتال، پنج بعد برجسته شامل مدیریت دسترسی به دانش، اطلاعات و محتوای دیجیتال؛ استفاده تعاملی از دانش، اطلاعات و فناوری؛ تولید محتوای دیجیتال؛ ارتقا سلامت و امنیت خود و دیگران در فضای دیجیتال و نگاه انتقادی به آن را در رفتار خود نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تحلیل مفهوم، نظام تربیت عمومی، رویکرد کیفی، شایستگی دیجیتال
  • علیرضا بادله*، شیرین پورقاز صفحات 33-50

    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر تعامل بین دانشجو معلمان کارورز با مدیران مدارس و معلمان راهنما جهت پیشبرد اهداف کارورزی است. روش پژوهش حاضر آمیخته (کیفی و کمی) است. در بخش کیفی با روش پدیدارشناسی و در بخش کمی، با استفاده از بکارگیری تکنیک معادلات ساختاری، تاثیر عوامل بررسی شد. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی خبرگان، دانشجومعلمان کارورز، مدیران مدارس و معلمان راهنما استان مازندران است. برای انتخاب حجم نمونه در بخش کیفی از نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد و تعداد 22 نفر به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب شدند و در بخش کمی از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی استفاده شده و تعداد 135 خبره، معلم راهنما و مدیر و 303 دانشجومعلم به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ی محقق ساخته بر اساس یافته های حاصل از روش مضمون دپوی و گیتلین بر اساس طیف لیکرت 7 درجه ای طراحی شد که مشتمل بر 11، 16، 13، 13، 13 و 10 گویه در زمینه عوامل فرهنگی- اجتماعی، ویژگی های روانی- شخصیتی، زیرساخت ها و برنامه ریزی آموزشی، مدیریت و برنامه ریزی، رویکردها و راهبردهای آموزشی، دانش و آگاهی بود. یافته های پژوهش نشان داد عوامل فرهنگی- اجتماعی، ویژگی های روانی- شخصیتی، زیرساخت ها و برنامه ریزی آموزشی، مدیریت و برنامه ریزی، رویکردها و راهبردهای آموزشی، دانش و آگاهی بر تعامل بین دانشجو معلمان کارورز با مدیران مدارس و معلمان راهنما جهت پیشبرد اهداف کارورزی موثر می باشد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که عوامل مذکور از مهم ترین عوامل موثر بر تعامل بین دانشجو معلمان کارورز با مدیران مدارس و معلمان راهنما جهت پیشبرد اهداف کارورزی هستند.

    کلیدواژگان: شناسایی، دانشجومعلمان، معلمان کارورز، مدیران، معلمان راهنما، کارورزی
  • زهره زارعان، پروین صمدی*، پروین احمدی، مریم سادات قریشی خوراسگانی صفحات 51-64

    پژوهش حاضربه بررسی تجارب زیسته دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان از آسیب های توسعه حرفه ای خود با رویکرد کیفی و به روش پدیدارشناسی پرداخت. داده های این پژوهش برگرفته از مصاحبه ی بازونیمه ساختاریافته با14نفر از دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان بود که بر اساس نمونه گیری هدفمند و مبتنی بر معیار تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. تجزیه و تحلیل داده با روش کدگذاری باز، گزینشی و محوری انجام شد. پایایی داده ها، با روش هولستی و روایی سوالات مصاحبه توسط4تن از اساتید راهنما بررسی و مورد تایید قرار گرفت. پژوهش عوامل موثر بر آسیب های توسعه حرفه ای را حول سه مقوله اصلی: عوامل قصد شده، اجرایی، نهادی اینگونه شناسایی کرد: کاربردی نبودن نرم افزارهای موجود، نبود برنامه ریزی صحیح، زیرساخت های نامناسب، نبود امکانات مادی و رفاهی، نبود کتب مناسب، منابع منسوخ و ناکارآمد، ساختار نامناسب برنامه های آموزشی، برنامه های خطی و تک بعدی، ناکافی بودن مهارتهای تخصصی اساتید، ناکافی بودن سواد اطلاعاتی دانشجویان، دانش نامتداول، دانش غیربومی، نبود شیوه-های نوین تدریس، بی توجهی به فراگیران، در نظر نگرفتن شیوه-های مشارکتی و تیمی، قوانین دستوری و تجویزی، آیین نامه های متناقض، قوانین جزئی نگر، سیاست گذاری بخشی نگر، ایدئولوژی افراطی، سیاست های ناآزموده، تمرکزمحوری در تدوین سیاست ها، دیوان سالاری و در هم آمیختگی تشکیلات سازمانی. اعتبار داده ها به روش بازبینی توسط همکار انجام شد. این مطالعه به مدیران و سیاستگذاران برنامه های توسعه حرفه ای نو معلمان کمک می کند تا با در نظر گرفتن سطوح چالش های توسعه حرفه ای جهت رشد نو معلمان در این زمینه با اصلاح برنامه های موجود گامی مثبت بردارند.

    کلیدواژگان: دانشگاه فرهنگیان، آسیب های حرفه ای، تجارب زیسته، دانشجو معلمان
  • محمود زارع جعفری زواره *، حسین مومنی مهموئی، مهدی زیرک، احمد اکبری، تورج فلاح مهنه صفحات 65-81

    تربیت دینی بخش مهمی از برنامه های درسی دانشجویان را تشکیل می دهد این مهم علاوه بر نقشی که در تثبیت هویت دینی فراگیران دارد موجب تحقق سایر اهداف تربیتی در نظام آموزش عالی می شود. شناخت مولفه ها و شاخص های برنامه درسی تربیت دینی زمینه طراحی الگویی جامع در زمینه تربیت دینی را فراهم می آورد. لذا هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد و مولفه های الگوی برنامه درسی تربیت دینی است. رویکرد پژوهش حاضر کیفی و روش آن سنتزپژوهی است. جامعه پژوهش کلیه مقالاتی می باشند (124articles) که از سال 2009 میلادی و 1385 شمسی تاکنون در مورد الگوی برنامه درسی تربیت دینی در پایگاه-های تخصصی و علمی ارائه شده اند. نمونه پژوهش 25 مقاله است که این تعداد بر اساس پایش موضوعی، اشباع نظری داده ها و به صورت هدفمند انتخاب شدند. داده های پژوهش از تحلیل کیفی اسناد مورد مطالعه، گردآوری شده اند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل محتوا به شیوه مقوله بندی برمبنای الگوی سنتزپژوهی روبرتس استفاده شده است. جهت بررسی اعتبار یافته ها از کدگذاری مجدد یافته ها بر مبنای روش اسکات (2012) استفاده شده و ضریب توافق بین ارزشیابان 81 درصد محاسبه گردید. مولفه ها و شاخص های الگوی برنامه درسی تربیت دینی در 4 بعد، 13 محور و 53 مقوله شامل مولفه های دانشی (مشتمل بر شاخص-هایی چون آگاهی به مفاهیم دینی، شناخت فرهنگی - اعتقادی و سواد رسانه ای)، مولفه های ساختاری (مشتمل بر مولفه هایی چون توجه به فرهنگ یادگیری دینی، ایجاد اجتماعات دینی و اخلاق محوری ساختاری)، مولفه های پداگوژیک (مشتمل بر محورهایی چون آموزش مشارکتی، استفاده از رویکردهای پژوهشی، ارزیابی و روش های تحلیلی و استدلال محور) و مولفه های برنامه ای- فرآیندی (مشتمل بر محورهایی چون به کارگیری مدیریت دانش در چرخه تربیت دینی دانشجویان و پشتیبانی و حمایت دانشگاه و توجه به ارزش های اجتماعی) است.

    کلیدواژگان: الگوی برنامه درسی، تربیت دینی، سنتزپژوهی
  • یحیی معروفی *، پاکزاد امیری صفحات 82-104

    هدف اصلی این پژوهش بازنمایی تجارب زیسته معلمان از چالش های تدریس در کلاس های چندپایه دوزبانه بود. از رویکرد کیفی و راهبرد پدیدارشناسی توصیفی استفاده شد. مشارکت کنندگان در پژوهش معلمان دوره ابتدایی منطقه دینور در استان کرمانشاه بود که با روش نمونه گیری هدفمند انوع ملاک محور انتخاب شدند. شرط ورود به مطالعه تدریس در کلاس چندپایه دوزبانه بود. براساس قاعده اشباع داده ها، 14 معلم انتخاب شد. داده های پژوهش با استفاده از مصاحبه نیمه ساختمند گردآوری و با استفاده از روش شش مرحله ای تحلیل مضمون کلایزی تحلیل شد. یافته های پژوهش در قالب دو مضمون کلی، نه مقوله و42 کد طبقه بندی شد. برای اعتباربخشی داده های پژوهش از روش بازبینی اعضا استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد این معلمان علاوه بر تمام چالش های کلاس های چندپایه با چالش دوزبانگی دانش آموزان نیز مواجه هستند و این مساله کار تدریس را به مراتب دشوارتر ساخته-است. عمده ترین چالش های این معلمان در زمینه کلاس های چندپایه شامل چالش های مرتبط با دانش آموزان، معلمان، برنامه درسی، سازمانی و اداری و خانواده بود. چالش های مرتبط با دو زبانگی شامل چالش های چون عدم درک و فهم مفاهیم درسی، تکیه بیش از حد برحافظه به جای فهم، کج فهمی و تعبیر و تفسیر نادرست از مفاهیم، ناتوانی دانش آموزان در بیان ایده ها و افکار و تعارضات هویتی دانش آموزبود. متناسب با این چالش های راهکارهایی جهت تصمیم گیری در سیاست گذاری ارائه شد.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته، چالش های تدریس، معلمان دوره ابتدایی، کلاس های چندپایه، کلاس های دو زبانه
  • رضا شاکری، غلامرضا حاجی حسین نژاد، مجید علی عسگری، حسن غریبی * صفحات 105-126

    برنامه درسی پنهان در حقیقت فرایندی است در راستای مشاهده تعلیم و تربیت، تدریس و آموزش مدرسه به منزله متنی است که باید در تفسیر یا معانی پنهان آشکار گردد. مطالعه حاضر با هدف کشف و ارائه الگوی مفهومی برنامه درسی پنهان در مدارس متوسطه شهر سنندج انجام پذیرفته است. روش تحقیق مطالعه حاضر، روش ترکیبی با کاربرد روش های کیفی -کمی است. در روش کیفی از مصاحبه نیمه ساختار یافته و در روش کمی برای تکمیل اطلاعات کیفی از پرسشنامه استفاده شده است. نتایج حاکی از اثر معنادار متغیرهای مستقل بر برنامه درسی پنهان بوده است. در این راستا، اثر استراتژی ها بر برنامه درسی پنهان مدارس متوسطه شهر سنندج بیشترین ضریب اثرگذاری بوده است و پس از آن نیز بستر شکل گیری برنامه درسی پنهان در جایگاه دوم قرار دارد در مجموع علاوه بر روابط ساختاری که همه معنادار شده اند، برای بعضی شاخص ها نیزیک نوع تحلیل عاملی در مدل وجود دارد، که اثر همه آنها نیز معنادار است و این بدان معنی است که شاخص های متغیرهای اصلی پژوهش به خوبی توانسته اند این متغیرها را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، برنامه درسی پنهان، تعلیم و تربیت
  • امیرحسین جنتیان، فرزانه واصفیان*، بدری شاه طالبی صفحات 127-144

    آموزش جنسی تلاش برای جامعه پذیری جنسی و تنظیم الگوها و رفتارهای جنسی است. این پژوهش باهدف ارائه الگوی برنامه درسی آموزش جنسی و اعتبارسنجی آن با استفاده از رویکرد ترکیبی و استراتژی اکتشافی- متوالی به انجام رسیده است. روش مورداستفاده در بخش کیفی پژوهش نظریه زمینه ای و در بخش کمی پیمایش بوده است. افراد موردمطالعه در دو بخش کیفی و کمی پژوهش مربیان بهداشت مدارس متوسطه شهر اصفهان بوده-اند. تکنیک گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه عمیق و در بخش کمی پرسشنامه بوده است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها در مرحله کیفی از تکنیک کدگذاری و در مرحله کمی از رویکرد مدل سازی معادله ساختاری واریانس محور استفاده گردید. یافته های پژوهش در بخش کیفی پژوهش نشان داد که الگوی برنامه آموزشی جنسی شامل هشت مقوله اصلی ازجمله «واقعی نمودن فهم جنسی»، «رفع محدودیت گفتمانی»، «تکثرگرایی منابع»، «واقعیت پذیری آموزشی»، «بازسازی نظام خانوادگی»، «بازسازی نظام آموزشی»، «تعامل گرایی نهادی» و «هم راستایی فرهنگی» است. نتایج بخش کمی پژوهش نیز دلالت بر اعتبار و پایایی الگوی ارائه شده در مرحله کیفی پژوهش دارد.

    کلیدواژگان: الگوی آموزشی جنسی، مربیان بهداشت، مدارس متوسطه اول، اصفهان، رویکرد ترکیبی
  • فائزه تقی پور * صفحات 145-162

    هدف از انجام این پژوهش بررسی زمینه های موثر بر توانمندسازی کاربران دانش آموز در شبکه های اجتماعی است که مبتنی بر رویکرد تربیت مجازی و به دست آوردن راهبردهایی عملیاتی جهت اتخاذ شیوه هایی جدید در آموزش دانش آموزان با هدف استفاده مطلوب از شبکه های اجتماعی مدنظر قرارگیرد. این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی بوده که با استفاده از نظریه داده بنیاد انجام شد. جامعه آماری این پژوهش، معلمان مدارس ابتدایی، اساتید دانشگاه در رشته های علوم تربیتی، ارتباطات و رسانه و متخصصان در حوزه رسانه و فضای مجازی بودند که با استفاده از نمونه گیری نظری و با ابزار مصاحبه ی عمیق نیمه ساختار یافته به صورت رودرو از تعداد 31 نفر به عنوان مشارکت کننده، داده ها جمع آوری شد. پژوهشگر با استفاده از مقوله های به دست آمده، طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی، توانمندسازی کاربردانش آموز را به عنوان پدیده محوری مورد مطالعه قرار داد و شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، پیامدها و راهبردها را استخراج و دسته بندی نمود. جهت اطمینان از روایی و پایایی پژوهش، مصاحبه ها با بعضی از افراد چندین بار تکرار و نتایج حاصل از کدگذاری در چندین مرحله به رویت چند تن از اساتید مجرب و همچنین خود مصاحبه شونده ها رسید و در این بین از گروه های کانونی که متشکل از شرکت کنندگان در پژوهش بود، نیز چندین بار استفاده گردید. بر اساس نتایج به دست آمده از پژوهش، تقویت مهارت های چندبعدی کاربران، آموزش خودمحور، برنامه ریزی و تنوع گرایی در تولید محتوا و توانمندسازی کاربر دانش آموز با رویکرد خودکارآمدی از مهترین مفاهیم بدست آمده بود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی کاربردانش آموز، تربیت مجازی، خودکارآمدی دانش آموز، مهارت چندبعدی
  • فهیمه انصاری زاده، محمدرضا کرامتی*، سیف الله فضل الهی قمشی صفحات 163-177

    اگرچه مطالعات قبلی چالش های اجرای رویکرد یادگیری مشارکتی را برجسته کرده اند، اما کمتر به راهکارهای اجرای آن به منظور پرورش مهارت های رهبری دانش آموزان پرداخته اند از سوی دیگر مطالعات نشان داده که مهارت های رهبری را می توان به کودکان آموزش داد اما به روشنی آشکار نکرده اند که چگونه این اتفاق می افتد. هدف مطالعه حاضر ترکیب نتایج مطالعات ملی و بین-المللی به منظور پر کردن این شکاف تحقیقاتی است. در این مطالعه از روش سندلوسکی و باروسو استفاده شد. براساس فراترکیبی از 43 مطالعه داخلی (1401-1391) و خارجی (2022-2001)، راهکارهای اجرای رویکرد یادگیری مشارکتی مورد بررسی قرار گرفت. داده ها از طریق نرم افزار اطلس تی کدگذاری شد. به منظور تکمیل، اصلاح و روایی داده ها نیز از روش گروه های کانونی استفاده شد. براساس نتایج مطالعه حاضر بهبود عناصر برنامه درسی نظیر امکانات، موضوعات درسی، محیط یادگیری، معلم و دانش آموز و بهبود نگرش دست اندرکاران و ذی نفعان می تواند زمینه پرورش مهارت های رهبری در دانش آموزان را فراهم سازند. نتایج حاکی از برجسته بودن برخی از مهارت ها نظیر خلاقیت، حل مساله، اعتمادبه نفس، سازگاری، همدلی، انتقادپذیری، مسئولیت پذیری بود. برخی از مهارت ها نیز نظیر سازگاری، انتقادپذیری ابعاد تازه ای از مهارت های رهبری را آشکار کردند و توانستند سهمی در پرورش دانش این حوزه ایفا کنند. بر اساس این یافته ها، می توان نتیجه گرفت که پرورش مهارت های رهبری از طریق رویکرد یادگیری مشارکتی در فعالیت های آموزشی در محیط کلاس قابل اجرا است.

    کلیدواژگان: راهکارها، یادگیری مشارکتی، مهارت های رهبری، فراترکیب، گروه کانونی
|
  • Mohammad Javadipour*, Somaye Rahimi, Maryam Bani Amarian, Hasti Farrokhpour Pages 1-18

    Curriculum design is one of the important challenges of university professors, because arranging curriculum elements in a way that leads to learning is a difficult task. For this reason, the existence of curriculum templates can help university professors and curriculum planners in designing and compiling curricula in a way and in making decisions. The model in the development of university curricula is interpreted as a detailed plan to achieve the goal. For this purpose, the present research has been conducted with the aim of examining the curriculum patterns of higher education in Iran. The above research has been done with a systematic literature review and qualitative content analysis technique (theme analysis) among sources and documents collected from scientific databases. The results of the research show that the focus of the researchers in providing models was mostly on Tyler's four elements and less on the nine and ten elements of the curriculum, and the macro dimensions of the curriculum in higher education have been neglected. Designing the proposed models (providing the framework) is one of the important activities of curriculum planners and decision makers, and university educations are also forced to design and implement the proposed models (determined frameworks) of the curriculum. But the focus of attention that researchers should pay more attention to is the extent of attention to the larger dimensions of the curriculum and not the elements and content of the curriculum.

    Keywords: Curriculum, Higher Education, Model, Iran
  • Hassan Hazarkhani *, Fatemeh Zahra Ahmadi, Minoo Ayatollahi Pages 19-32

    Students will benefit from digital world and minimize its threats if they are equipped with digital competency. Digital competency is a loose concept and its meanings vary based on different users. The utilization of poorly defined concepts in the field of general education will result in questionable of the usage. This research aimed to identify the dimensions and sub-dimensions of this concept in general education students. It was conducted with a qualitative approach and multiple case study method. Six internationally recognized frameworks related to the competencies of students in the field of technology were selected and analyzed. The findings showed that a digitally competent student demonstrates five dimensions: managing access to digital content, information, and knowledge; interactive use of knowledge, information, and technology; producing digital content; Improving the health and safety of oneself and others in the digital world; and a critical engagement with the digital world.

    Keywords: Concept Analysis, Digital Competency, General Education, Qualitative Research
  • Alireza Badeleh*, Shirin Pourghaz Pages 33-50

    The purpose of this research is to identify the factors influencing the interaction between student intern teachers with school principals and guidance teachers in order to advance the goals of internship. The current research method is mixed (qualitative and quantitative). The statistical population of the research includes all experts, students, intern teachers, school principals and guidance teachers of Mazandaran province. To select the sample size in the qualitative part, snowball sampling was used and 22 people were selected as the research sample And in a small part, the method of relative stratified sampling is used and 135 experts, guidance teachers and administrators and 303 student teachers were selected as the research sample. became the research tool included a researcher's questionnaire based on the findings of the Depoy and Gitlin's theme method new design based on a 7-point Likert scale, which includes 11, 16, 13, 13, 13 and 10 items in the field of social-cultural factors. Psychological-personality characteristics, educational infrastructure and planning, management and planning, educational approaches and strategies, knowledge and awareness. The findings of the research showed that cultural-social factors, psychological-personality characteristics, educational infrastructure and planning, management and planning, educational approaches and strategies, knowledge and awareness on the interaction between student teacher interns with school principals and guidance teachers in order to advance the goals of effective internship. is. The results of the present study showed that the mentioned factors are among the most important factors affecting the interaction between student intern teachers with school administrators and guidance

    Keywords: Identification, Student Teachers, Intern Teachers, Managers, Guidance Teachers, Internship
  • Zohre Zarean, Parvin Samadi*, Parvin Ahmadi, Maryam Sadat Ghoraishi Khorasgani Pages 51-64

    The present study investigated the lived experiences of Farhangian University student teachers from the harms of their professional development with a qualitative approach and phenomenological method. The data of this research was based on semi-structured interviews with 14 student teachers of Farhangian University, which continued based on purposeful and criteria-based sampling until theoretical saturation was reached. Data analysis was done with open, selective and central coding method. The reliability of the data was checked and approved by the Holstein method and the validity of the interview questions by 4 supervisors. The research identified the factors affecting professional development around three main categories: intended, executive, and institutional factors as follows: lack of practicality of existing software, lack of proper planning, inappropriate infrastructure, lack of material and welfare facilities, lack of suitable books, resources Obsolete and inefficient, inappropriate structure of educational programs, linear and one-dimensional programs, inadequacy of specialized skills of professors, inadequacy of students' information literacy, uncommon knowledge, non-native knowledge, lack of new teaching methods, neglecting learners, not considering methods Participatory and team, directive and prescriptive laws, conflicting regulations, partial laws, partial politics, extreme ideology, untested policies, centralization in policy development, bureaucracy and intermingling of organizational structures. Validation of the data was done by peer review. This study helps managers and policy makers of new teachers' professional development programs to take a positive step by considering the levels of professional development challenges for the growth of new teachers in this field by modifying the existing programs.

    Keywords: Farhangian University, Professional Injuries, Lived Experiences, Student Teachers
  • Mahmood Zarejafarizavareh*, Hossain Momenimahmouei, Mehdi Zeirak, Ahmad Akbari, Toutaj Falah Mehne Pages 65-81

    Religious education forms an important part of students' curricula, besides its role in establishing the religious identity of learners, this important role leads to the realization of other educational goals in the higher education system. Knowing the components and indicators of the religious education curriculum provides the basis for designing a comprehensive model in the field of religious education. Therefore, the aim of the current research is to identify the dimensions and components of the religious education curriculum model. The approach of the current research is qualitative and its method is synthesis research. The research community is all the articles (124 articles) that have been presented in specialized and scientific databases since 2009 and 2015 so far about the curriculum model of religious education. The sample of the research is 25 articles, which were selected based on thematic monitoring, theoretical saturation of data and purposefully. The research data were collected from the qualitative analysis of the studied documents. In order to analyze the data, content analysis was used in the method of categorization based on Roberts' synthesis research model. In order to check the validity of the findings, the recoding of the findings was used based on Scott's method (2012) and the agreement coefficient between the evaluators was calculated as 81%. The components and indicators of the religious education curriculum model in 4 dimensions, 13 axes and 53 categories including knowledge components (including indicators such as knowledge of religious concepts, cultural-belief knowledge and media literacy), Structural components (including components such as paying attention to the culture of religious learning, creating religious communities and structural-oriented ethics), pedagogical components (including components such as cooperative education, use of research approaches, evaluation and analytical and argument-oriented methods) and programmatic-process components (includes axes such as the application of knowledge management in the cycle of religious education of students and university support and attention to social values)

    Keywords: Research Synthesis, Curriculum Model, Religious Education
  • Yahya Maroofi*, Pakzad Amiri Pages 82-104

    The main objective of this research was to explore teachers' firsthand experiences regarding the challenges of instructing in bilingual multi-grade classrooms. Employing a qualitative approach and descriptive phenomenological strategy, the study involved primary school teachers from Dinour district, Kermanshah province, selected through purposeful sampling based on specific criteria. Fourteen teachers meeting the requirement of teaching in bilingual multi-grade classes were chosen through data saturation. Research data was collected via semi-structured interviews and analyzed using the six-step Colaizzi method, resulting in the classification of findings into two general themes, nine categories, and 42 codes. The study highlighted those teachers not only encountered challenges typical of multi-grade classrooms but also grappled with the complexities of students' bilingualism, intensifying the difficulty of their teaching role. Primary challenges faced by teachers in multi-grade classrooms encompassed aspects related to students, teachers, curriculum, organizational and administrative factors, along with familial challenges. Bilingualism-related hurdles included difficulties in comprehending academic concepts, excessive reliance on rote memorization, misinterpretation and misrepresentation of ideas, limited articulation of students' thoughts, and identity conflicts. Consequently, the research proposed potential solutions for policymakers to make informed decisions and offer support to teachers, ultimately enhancing the overall educational experience.

    Keywords: Bilingual Classrooms, Multi-Grade Classrooms, Teaching Challenges, Lived Experiences, Primary School
  • Reza Shakeri, Gholamreza Hajihosseinnejad, Majid Aliasgari, Hasan Gharibi * Pages 105-126

    The hidden curriculum is actually a process in order to observe the education, teaching and training of the school is a text that must be revealed in interpretation or hidden meanings. The present study was conducted with the aim of discovering and presenting the conceptual model of the hidden curriculum in secondary schools of Sanandaj city. The research method of this study is a combined method using qualitative-quantitative methods. In the qualitative method, a semi-structured interview was used, and in the quantitative method, a questionnaire was used to complete the qualitative information. The results indicated a significant effect of independent variables on the hidden curriculum. In this regard, the effect of strategies on the hidden curriculum of secondary schools in Sanandaj city has the highest coefficient of influence, and after that, the foundation for the formation of the hidden curriculum is in the second place. There is a type of factor analysis in the model, the effect of all of which is significant, and this means that the indicators of the main research variables have been able to explain these variables well.

    Keywords: Curriculum, Hidden Curriculum, Education
  • Amirhossein Janatian, Farzaneh Vasefian*, Badri Shahtalebi Pages 127-144

    Sexual education is an attempt to socialize sex and regulate sexual patterns and behaviours. This research has been done to provide a sex education curriculum model and its validation using a combined approach and exploratory-sequential strategy. The method used in the qualitative part of the research was grounded theory and in the quantitative part, it was survey. The subjects studied in both the qualitative and quantitative parts of the research were health educators of secondary schools in Isfahan City. The technique of data collection was in-depth interviews in the qualitative part and questionnaires in the quantitative part. To analyze the data, the coding technique was used in the qualitative stage and the variance-oriented structural equation modeling approach was used in the quantitative stage. The research findings in the qualitative part of the research showed that the model of the sex education program includes eight main categories, including "realizing the understanding of sex", "removing the discourse limitation", "pluralism of resources", "educational realism", "rebuilding the family system". , "educational system reconstruction", "institutional interactionism" and "cultural alignment". The results of the quantitative part of the research also indicate the validity and reliability of the model presented in the qualitative phase of the research.

    Keywords: Sex Education Model, Health Educators, First Secondary Schools, Isfahan, Hybrid Approach
  • Faezeh Taghipour * Pages 145-162

    The present research aimed to investigate the optimal use of mobile phone social networks with an emphasis on the cultural identity of students for providing models. The research was developmental in terms of outcome, exploratory in terms of purpose, and had the field type in terms of strategy. The research methodology had a qualitative type. The statistical population consisted of university professors in culture and media. Theoretical sampling and then the snowball technique was used for conducting interviews. The open, axial, and selective data coding methods were used, and 300 codes were identified in the initial coding stage, then 198 codes were identified in the second stage of open coding, and 37 codes were identified in 5 categories in the axial coding stage (causal, underlying, and intervention conditions, strategy, consequences), and finally, a model was provided in selective coding. The grounded theory and MAXQDA 2018 software were used to analyze data and convert them into usable information in the model. Based on the research findings, it is necessary to create a suitable basis for familiarizing and consolidating the pillars of identity formation among young people, especially students.

    Keywords: Identity, Cultural Identity, Social Networks, Mobile Phone, Grounded Theory
  • Fahima Ansarizadeh, Mohammadreza Keramati*, Seyfollah Fazlollahi Pages 163-177

    Although previous studies have highlighted the challenges of implementing the cooperative learning approach, they have not addressed the implementation strategies of this approach in order to develop students' leadership skills. On the other hand, studies have shown that leadership skills can be taught to children, but they have not clearly revealed how this happens. The aim of this study is to combine the results of national and international studies in order to fill this research gap. Sandelowski and barroso method was used in this study. Data were coded through Atlas T software. In order to complete, modify and validate the data, the method of focus groups was also used. Based on the results of the present study, improving curriculum elements such as facilities, subjects, learning environment, teacher and student, and improving the attitude of stakeholders and stakeholders can provide the basis for the development of leadership skills in students. The results indicated the prominence of some skills such as creativity, problem solving, self-confidence, adaptability, empathy, criticism, and responsibility. Some skills, such as adaptability, acceptability of criticism, revealed new dimensions of leadership skills and were able to contribute to the development of knowledge in this field. Based on these findings, it can be concluded that developing leadership skills through cooperative learning approach in educational activities in the classroom environment is feasible.

    Keywords: Strategies, Cooperative Learning, Leadership Skills, Meta- Synthesis, Focus Group